»

OpenAI ne more zaščititi znamke GPT

TechCrunch - Čeprav je ChatGPT najbolj prepoznavna oznaka za moderno generativno umetno inteligenco, OpenAI imena GPT ne more zaščititi kot blagovne znamke. Ameriški patentni urad je presodil, da je izraz GPT opisen in ga zato ni možno zaščititi. GPT pomeni generative pre-trained transformer, kar je opis načina, kako deluje. Patentni urad je torej mnenja, da je GPT podobno, kot če bi želeli zaščititi termin ICE (internal combustion engine).

Da je patentni urad nenaklonjen zaščiti termina GPT, je bilo jasno že oktobra, kot so registracijo blagovne znamke zavrnili na prvi stopnji. Sedaj je odločitev dokončna, saj je OpenAI izčrpal vse možnosti pritožbe. OpenAI je sicer trdil, da je populariziral termin GPT in da je transformer ime posebne metode za gradnjo modelov umetne inteligence, ki jo je odkril Google leta 2017. A ker se izraz GPT uporablja že dlje časa, tudi pred izidom izdelka ChatGPT, ga ni možno zaščititi.

V praksi to pomeni, da lahko kdorkoli izda svoje "GPT-je". Če bomo v prihodnosti...

2 komentarja

ChatGPT razkriva vnose

Slo-Tech - Pravzaprav novica ne bi smela nikogar presenetiti, saj tudi sami proizvajalci na to opozarjajo in jasno svetujejo, naj v generativne modele umetne inteligence ne vnašamo občutljivih informacij. Vemo, da si ti lahko zapomnijo vse, vseeno pa preseneča, da to kdaj ravnodušno delijo z drugimi uporabniki. Raziskovalci so sicer že večkrat pokazali, da ni posebej težko oblikovati pozivov, ki umetno inteligenco pretentajo v razkrivanje osebnih podatkov.

Eden izmed bralcev Ars Technice pa je osebne podatke dobil celo, ne da bi za njih kakorkoli prosil. ChatGPT 4 mu je, ko je bilo pogovora že konec, a je imel okno še odprto, preprosto začel izpisovati vnose drugih uporabnikov. Med njimi so bila tudi uporabniška imena in gesla za prijavo v informacijski sistem neke lekarne. Očitno je nekdo izmed zaposlenih s ChatGPT poizkusil ugotoviti, zakaj mu prijava ne deluje, pri tem pa je vnašal tudi osebne podatke. Drugi podatki, ki jih je ChatGPT delil, so tudi neobjavljeni raziskovalni projekti,...

6 komentarjev

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev

Meta predstavila svoj generator slik z umetno inteligenco

Slo-Tech - Po Midjourneyju, DALL-E 3 in Stable Diffusionu je tu še četrti konkurent iz prve lige. Meta je predstavila svoj generativni model umetne inteligence za slike, ki nosi ime Emu, sicer pa ga najdemo na Imagine Meta. Model so letos že uporabljali v storitvah Facebook in Instagram, sedaj pa je zaživel samostojno, saj je na voljo kot ločena spletna stran. Za dostop pa je še vedno potrebna prijava, za kar potrebujemo profil na Facebooku ali Instagramu ali pa elektronsko pošto. Formalno v vsakem primeru ustvarimo novi Meta račun, a storitev deluje - če le nismo v Sloveniji.

Prvi vtisi so povprečni, pri čemer je letvica visoka. Storitev vsi primerjajo z Midjourneyjem, pa tudi z DALL-E 3, ki ju še ne doseže. Največ težav ima z risanjem človeških figur, kjer se posamezni udi ali deli telesa pogosto izgubijo ali prelijejo. Z obrazi je še težje, a ni pravila. Včasih Meta ustvari odličen izdelek, spet drugič je ta katastrofalno slab. Rezultati so vedno slike v kvadratnem formatu (1:1), ki imajo...

1 komentar

DALL-E 3 je tu

Slo-Tech - OpenAI je predstavil tretjo inkarnacijo svoje generativne inteligence za izdelovanje slik, DALL-E 3. Podobno kot predhodnik tudi ta iz besedilnega poziva (prompt) izriše bolj ali manj realistično sliko, le da je pri tem boljši. Novinec je tudi povezan s ChatGPT-jem, ki omogoča pisanje obširnejših besedilnih pozivov. V praksi to poteka tako, da se lahko "pogovarjamo" s ChatGPT-jem, dokler ne najdemo ustreznega opisa, ki ga nato DALL-E 3 nariše.

Za zdaj je novi DALL-E 3 v predogledni različici, v okviru ChatGPT Plus in ChatGPT Enterprise pa bo na voljo oktobra. Kasneje bodo dostop dobili raziskovalni laboratoriji, odprli pa bodo tudi API. Niso še razkrili, kdaj bo na voljo tudi brezplačna verzija za slehernika. OpenAI dodaja še, da so se posebej posvetili varnosti. Tako DALL-E 3 ne bo risal neprimernih vsebin, prav tako z njim ne bo možno poustvarjati podob resničnih javnih oseb. DALL-E 3 so nastavili tudi tako, da zavrača pozive po risanju v slogu še živečih umetnikov. Še več,...

26 komentarjev

Midjourney zaradi zlorab onesposobil brezplačno preizkusno verzijo

Umetna slika

Slo-Tech - Splet so minuli teden preplavile fotografije aretacije nekdanjega ameriškega predsednika, ki se seveda ni nikoli zgodila. Nastale so z orodjem Midjourney, ki omogoča ustvarjanje realističnih generativnih fotografij, podobno kot ChatGPT piše besedila in kot DALL-E riše. Čeprav je Midjourney plačljiva storitev, je bila na voljo tudi brezplačna preizkusna možnost, ki je povsem zadostovala za nekaj posnetkov. Ti so bili tako dobri, da so ljudje za kratek čas celo verjeli, da je papež nosil stilsko belo puhovko.

Sedaj je brezplačnih posnetkov konec
. Midjourney, ki stane od 10 dolarjev mesečno dalje, je ukinil prvih 25 brezplačni posnetkov. Ustanovitelj podjetja David Holz je pojasnil, da so zaznali izjemno povpraševanje in pogoste zlorabe. Zanimivo je, da je bil še pred pol leta Midjourney preslab, da bi lahko koga ukanil, dandanes pa so njegovi posnetki viralni. Težavna pa je predvsem njihova kakovost, zaradi katerih je na prvi pogled nemogoče ugotoviti, da so lažni. Seveda podroben...

29 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev

Po DALL-E in ChatGPT je tu Point-E

Slo-Tech - OpenAI, ki je letos izdal generativno umetno inteligenco kot pomočnika za besedila (ChatGPT) in slike (DALL-E), je pripravil tudi orodje za 3-D modeliranje. Imenuje se Point-E in sicer ni najboljše orodje pod soncem, je pa za dva velikostna razreda hitrejše od konkurenčnih izdelkov. Vendarle pa je uporaba Point-E nekoliko bolj zapletena kot DALL-E in ChatGPT, saj nima spletnega vmesnika. Kodo moramo namestiti na računalnik in pognati s Pythonom.

Point-E je namenjen ustvarjanju 3D objektov iz preprostega besedna opisa (prompt), v čemer je podoben starejšim bratom. Umetna inteligenca zna povezati model, ki iz besedila ustvari podobo, in model, ki iz podobe ustvari 3-D model. Čeprav rezultati niso popolni, je uporaba enostavna in hitra. Za posamezen model potrebujemo minuto ali dve, odvisno od grafične kartice. Nekaj podobnega zna tudi Googlov DreamFusion, a je ta počasnejši in potratnejši.

Rezultati Point-E so "oblaki" kroglic ali točk, skratka množica diskretnih točk v prostoru,...

25 komentarjev

DALL-E zna sliko nadaljevati izven okvirjev

openai.com - V družbi za razvoj strojnega učenja OpenAI so predstavili novo zmogljivost svojega algoritma za generiranje slik DALL-E: vzorčno podobo zna z nekaj tekstovne pomoči nadaljevati izven prvotnih okvirjev.

Strojno generiranje podob iz tekstovnih navodil je trenutno eno najzanimivejših področij strojnega učenja. Ne zgolj zaradi bliskovitega napredka, saj novi algoritmi v tehnološko tekmo vstopajo skorajda mesečno, temveč tudi zaradi stvarnega učinka v praksi. Rešitve so se namreč že pririnile v dejanske izdelke; tako je TikTok sredi avgusta predstavil samodejno ustvarjanje risanih ozadij, ki se sicer ne more primerjati s slikarijami s čela napredka, a to niti ni namen. Tudi že lahko vidimo učinek na področje likovne umetnosti, saj se algoritmi že aktivno uporabljajo kot orodje, kar sproža vrsto polemik tako glede avtorstva kakor realne umetniške vrednosti slik, ki so bile ustvarjene s strojno pomočjo. Segment je torej sredi zelo aktivnega razvoja - in laboratoriji za strojno pamet so...

12 komentarjev

OpenAI predstavil drugo generacijo algoritma DALL-E

openai.com - Laboratorij za strojno učenje OpenAI je pokazal algoritem DALL-E 2, za generiranje slik, ki bistveno nadgrajuje predhodnika in ustvarja navdušujoče verodostojne ter podrobne podobe (tudi) astronavtov na konju v rahlem drncu po Luni.

Lanskega januarja so v družbi za raziskovanje strojne inteligence OpenAI presenetili z algoritmom, ki je znal iz tekstovnega navodila presenetljivo dobro ustvariti želeno podobo. DALL-E je sicer res zvečine izrisal majhne sličice, ki so bile obenem značilno razmazane, kakor smo pri umetni pameti še vedno vajeni - toda že samo dejstvo, da je znal računalnik narisati "stol v podobi avokada", je presunil strokovno javnost. Na tej osnovi je področje hitro napredovalo in postreglo z zanimivimi aplikacijami, kot je Dream ali Baidujev algoritem ERNIE-ViLG. Pred dnevi so v OpenAI predstavili naslednika, DALL-E 2. Tudi njegove sposobnosti milo rečeno sezujejo, saj zna med drugim izrisati "plišaste medvedke v podobi norih znanstvenikov" ali "toplo oblečeno mišjo...

19 komentarjev