»

Facebook lani pobrisal več kot milijardo lažnih profilov

Slo-Tech - Facebookov podpredsednik za integriteto Guy Rosen je pred pričanjem pred Odborom za energijo in trgovino v spodnjem domu Kongresa, ki bo potekalo v četrtek, razkril nekaj številk o lažnih profilih. Dejal je, da je Facebook v zadnjem kvartalu minulega leta odstranil 1,3 milijarde lažnih profilov (ne objav!). Ti so se še posebej aktivirali v času blizu ameriških predsedniških volitev, ki so potekale lani.

Facebook ima zaposlenih 35.000 ljudi, ki se ukvarjajo z moderiranjem, to je ustavljanjem širjenja lažnih novic in dezinformacij. To je zelo širok pojem, ki sega od neresnic o covidu do drugih političnih oblik neavtentičnega obnašanja, kot to uradno imenujejo. V zadnjih treh letih so razbili 100 mrež, ki so usklajeno širile neresnice (coordinated inauthentic behaviour). Eden izmed učinkovitih načinov za ustavitev širjenja teh vsebin je prekinitev finančnih tokov, ki jih podpirajo. Ti so odvisno od angažmaja obiskovalcev, torej deljenja in klikanja, kar skušajo algoritmi zaznati....

14 komentarjev

Twitter pred volitvami zaostruje boj proti neresnicam

The New York Times - Upravljavci družbenih omrežij se predvolilnega dogajanja niso še nikoli tako bali kakor letos. Leta 2016 jih je plaz ruskih in ameriških dezinformacij pred ameriškimi predsedniškimi volitvami ujel docela nepripravljene, zato se letos odločno pripravljajo na zajezitev podobnih praks. Najaktivnejši je Twitter, ki je prvi začel ofenzivo proti dezinformacijam. Preizkušajo različne načine: od možnosti omejitve komentiranja do jasnega označevanja dezinformacij. Sedaj pa Twitter napoveduje še ukrepe za omejitev hitrega širjenja informacije; ti bodo začasne narave in se bodo iztekli po ameriških predsedniških volitvah.

Trenutno Twitter označuje kot dezinformacije objave politikov, če vsebujejo neresnice. Lotil se je tudi posnetkov in fotografij, kadar so zloženi za namen manipulacij. Političnih oglasov že leto dni ne sprejemajo. Od 20. oktobra bo poobjavljanje (retweet) upočasnjeno tako, da tega uporabnik ne bo mogel storiti takoj, temveč bo moral nekoliko počakati. Če bo vsebina, ki jo...

20 komentarjev

Facebook pod pritiskom oglaševalcev najavil ukrepe proti sovražnemu govoru

Slo-Tech - Na Facebook se je v zadnjih dneh zgrnil bojkot prominentnih oglaševalcev, ti od podjetja zahtevajo, da ukrepa v zvezi s sovražnim govorom in širjenjem lažnih novic na svoji platformi. Med podjetji - nekatera so oglase odpovedala kar do konca letošnjega leta -, so denimo tudi zares pomembni oglaševalci kot so Unilever, Coca Cola, Hershey in Verizon. Delnice Facebooka so včeraj upadle za 8,3 %, Mark Zuckerberg pa je ob 7,2 milijarde ameriških dolarjev premoženja.

Morda je tudi zato včeraj najavil nekaj dodatnih ukrepov, ki naj bi pripomogli k verodostojni izvedbi novembrskih ameriških volitev. Tako bodo prepovedali oglase, ki bi zatrjevali: "da so posamezniki določene rase, vere, etnične pripadnosti, nacionalnosti, kaste, seksualne orientiranosti, spola ali imigrantskega statusa - nevarni za varnost, zdravje ali preživetje drugih državljanov." Prepoved seveda velja le za plačane oglase, horde razposajenih uporabnikov bodo lahko mirno dalje sejale vse zgoraj našteto.

Drugi ukrepi...

28 komentarjev

Oglaševanje 78 milijonom ljudi, ki verjamejo psevdoznanosti? Na Facebooku nič lažjega

Slo-Tech - Facebook omogoča ciljano oglaševanje. Ker svoje uporabnike zelo dobro pozna, lahko oglaševalci pri plačilu oglasov izberejo, katerim ciljnim skupinam naj se ti oglasi prikazujejo. Še sredi tega meseca je bila ena izmed demografskih skupin psevdoznanost. Z drugimi besedami: kdor je želel oglaševati tako, da bi njegove oglase videli predvsem zagovorniki različnih teorij zarote in psevdoznanosti, je to zlahka počel. Facebook je v to skupino profiliral 78 milijonov uporabnikov. Za primerjavo: Facebook ima 2,5 milijarde rednih mesečnih uporabnikov. Facebook je šele ta teden odstranil možnosti izbire te demografske skupine. Nekoliko pred tem so odstranili možnost teorije zarote.

Druga težava pa so oglasi, ki se širijo po Facebooku. Medtem ko so navadne objave nemoderirane in se objavijo takoj po oddaji (lahko pa se seveda kasneje odstranijo, če kršijo zakonodajo), so oglasi plačani in pred objavo preverjeni. Organizacija Consumer Reports je preverila, kako dobro deluje to preverjanje,...

10 komentarjev

Facebook in Twitter odstranjujeta neresnične izjave politikov o koronavirusu

Slo-Tech - Pandemija koronavirusa je povzročila tektonske spremembe na Facebooku, ki doslej z redkimi izjemami (npr. neresnice ali zavajanja glede izvedbe volitev) ni vodil uredniške politike in ni posegal v objave na svoji platformi. Spričo izbruha koronavirusa pa so se temeljiteje lotili preverjati resničnosti trditev, ki jih izrekajo visoki politiki. Doslej se je na primer Twitter po lastnih besedah raje motil v smeri, da neresnic ni brisal, kakor da bi izbrisal karkoli preveč.

Tako je Facebook odstranil videoposnetek, na katerem je brazilski predsednik hodil po ulicah in ljudem razlagal, da je hidroksiklorokin učinkovito zdravilo za zdravljenje te bolezni. Posnetek je izbrisal tudi Instagram, ki je prav tako v Facebookovi lasti. Facebook je za The Verge izrecno potrdil, da je bila razlog za izbris trditev o hidroksiklorokinu. Za TechCrunch pa so v Facebooku povedali, da odstranjujejo objave, ki bi lahko povzročile telesno škodo. Hidroklorokin je zdravilo, podobno klorokinu, ki sta v...

46 komentarjev

Facebook odstranil Trumpov oglas

Slo-Tech - Čeprav ima Facebook v primerjavi s Twitterjem zelo ohlapno oziroma politiko odstranjevanja objavljenih neresnic, se vendarle lahko zgodi, da Facebook zaradi zavajanja odstrani celo oglas ameriškega predsednika. Na Facebooku je namreč prepovedano širiti neresnice o volitvah ali popisu volilnih upravičencev (census). Včeraj so se na Facebooku pojavile plačane (sponsored) objave, ki sta jih delila tudi Donald Trump in podpredsednik Mike Pence, plačal pa odbor Trump Make America Great Again. Na enem izmed oglasov so bralce pozivali k izpolnitvi ankete za popis (Official 2020 Congressional District Census), ki bo potekal letos. Povezava je vodila do spletne strani z naslovom Certified Website of President Donald J. Trump, ki ni povezana z uradnim popisom.

To pa predstavlja kršitev Facebookovih pravil, ki ne dovoljujejo širjenja dezinformacij o volitvah, popisu in registraciji za volitve. Sprva je Facebook trdil, da oglasi niso sporni, ker je iz omembe kampanje jasno, da ne gre za...

24 komentarjev

Facebook odstranil več deset tisoč radovednih aplikacij

The New York Times - Facebook je odstranil in jim preprečil dostop do omrežja več deset tisoč aplikacijam, za katere je obstajal sum, da nezakonito zbirajo osebne podatke uporabnikov družbenega omrežja. Gre za rezultate programa App Developer Investigation, ki so ga uvedli lanskega marca po aferi Cambridge Analytica. Po neuradnih podatkih gre za 69.000 aplikacij, ki jih je napisalo okrog 400 razvijalcev. Nazadnje je Facebook aplikacije, ki ne spoštujejo osebnih podatkov, odstranjeval lanskega avgusta. Tedaj so jih odstranili zgolj 400.

Facebook je aplikacije odstranil zaradi različnih razlogov. Večina jih je bila odstranjenih, ker njihovi avtorji niso želeli sodelovati s Facebookom v programu. Kakšnih 10.000 pa je dejansko osumljenih kraje osebnih podatkov. Aplikacije na Facebooku so različnih vrst, oblik in namenov. Nekatere, takih je največ, predstavljajo igre, druge omogočajo dostop do kakšnih storitev ali strani, ki same po sebi niso povezane s Facebookom, le za prijavo ga uporabljajo. Facebook...

5 komentarjev

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - V intervjuju za agencijo Reuters je Facebookova direktorica za globalno politiko Katie Harbath napovedala vpeljavo varnostnih ukrepov, ki naj bi zagotovili transparentnost oglaševanja v politične namene na njihovi platformi. Tako bodo od prihodnjega tedna politični oglaševalci v Nigeriji - tam bodo sredi februarja potekale predsedniške volitve - lahko objavili oglas na Facebooku le, če imajo svoj sedež v tej državi. Podoben ukrep je veljal že lani maja med irskim referendumom za dekriminalizacijo splava, naslednja država, ki jo čaka vpeljava takega pravila pa je Ukrajina, kjer bodo zadnji dan marca potekale predsedniške volitve.

Še za korak dlje...

11 komentarjev

Kako je 50 milijonov psiholoških profilov vplivalo na volitve

Aleksandr Kogan

theguardian.com - Ne zgolj samo v internetnih krogih temveč tudi širše zadnje dni odmeva afera Cambridge Analytica, ki kaže, kako enostavno je v moderni dobi družbenih omrežij zbirati podatke o več milijonih ljudi za izdelavo njihovih psiholoških profilov, s čimer je mogoče vplivati na izide volitev in referendumov. V središču tokratnega viharja sta Facebook in podjetje Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica je na Facebooku leta 2014 zbrala podatke o več kot 50 milijonih uporabnikov. Facebook trdi, da ni šlo za noben vdor, temveč za početje, za katerega so uporabniki dali dovoljenje. Dejansko je Cambridge Analytica uporabila aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala izdelavo psihološkega profila, v zameno pa je za zahtevala dostop do njihovega profila in profila prijateljev. Tako so lahko od 260.000...

78 komentarjev

Lažne vesti oblikujejo javno mnenje in vplivajo na volitve

Slo-Tech - Zadnje dni se Facebook, Google in številni mediji ukvarjajo z lažnimi novicami (fake news), ki jih na internetu že od nekdaj mrgoli, a so jim prav socialna omrežja dala krila. Zelo glasni so očitki, da so prav družabna omrežja odgovorna za Trumpovo izvolitev, kar je seveda hudo poenostavljanje in posploševanje. A vendarle - neprepoznane lažne novice so tako velik problem, da se je odzval celo Mark Zuckerberg in napovedal prenovo Facebooka, Google pa naj bi razmišljal celo o odstranitvi kategorije V novicah iz splošnih iskalnih rezultatov.

Polemike je sprožil BuzzFeed, kjer so z analizo ugotovili, da so lažne vesti o Donaldu Trumpu na Facebooku povzročile več...

179 komentarjev

Nemci podelili nagrade Big Brother 2011

Heise - Od leta 1998 v Nemčiji in kasneje tudi drugod po svetu podeljujejo nagrade Big Brother, ki jih prejmejo podjetja in posamezniki, ki so v preteklem letu storili največ za ogrozitev zasebnosti. Včeraj ob 18.00 so na posebni prireditvi, ki je potekala v Bielefeldu, podelili letošnje nagrade. Prejemnike je med nominiranci, katere lahko posreduje vsakdo, izbrala žirija v sestavi Rena Tangens (FoeBud), Sönke Hilbrans (DVD), Frank Rosengart in Andreas Bogk (oba CCC), Werner Hülsmann (FIfF), Peter Wedde (AdA) in Rolf Gössner (ILMR).

Nelaskave nagrade so v Nemčiji letos prejeli:

18 komentarjev