»

Windows 10 ima milijardo uporabnikov, v pripravi prenova uporabniškega vmesnika

Gizmodo - Microsoftov novi operacijski sistem Windows 10 je v zadnjih šestih mesecih pridobil sto milijonov novih uporabnikov in presegel magično mejo milijarde. Že avgusta lani je dosegel 50-odstotni tržni delež med namiznimi računalniki, kar je soliden uspeh za tedaj štiri leta star sistem. Ob izidu je Microsoft napovedoval, da se bo to zgodilo v dveh do treh letih, a je bil na mobilnem trgu Windows 10 sprejet sila mlačno - Android je tu premočan. Mirosoft je že leto po izidu Windows 10 povedal, da je na mobilnem trgu ne načrtujejo revolucije.

Tržni delež Windows 10 se bo povečeval še lep čas, ker Microsoft ne bo izdal nove verzije Windows. Namesto tega vsakih šest mesecev pripravijo posodobitev, ki je formalno še vedno Windows 10. Prinašajo pa te nove posodobitve lahko tudi večje spremembe, kot na primer vgrajen podsistem za Linux s polnokrvnim jedrom.

V eni izmed novih verzij Windows 10 pa lahko pričakujemo osvežen uporabniški vmesnik. Razlike bodo predvsem barvne, saj se bo meni Start...

65 komentarjev

Izšla verzija Windows 10 za kitajski javni sektor

The Windows Blog - Izšla je posebna verzija Windows 10, ki je namenjena kitajskemu trgu in se imenuje Windows 10 China Government Edition. Kot smo že pisali, so jo razvijali v sodelovanju s kitajskim podjetjem CETC (China Electronics Technology Group), s katerim je Microsoft ustanovil podjetje CMIT. Nova verzija Windows 10 bo namenjena uporabi v kitajskem javnem sektorju. Trenutno so njeno uporabo potrdili kitajska carina, mestna uprava v Šanghaju in Westone Information Technology.

Gre za prilagojeno verzijo Windows 10 Enterprise Edition, ki ima nekaj dodelav v skladu s kitajskimi zahtevami, ter precej odstranjenih funkcionalnosti, denimo OneDrive. Prav tako bo imela Kitajska popoln nadzor nad posodobitvami in telemetrijo, uporabljali pa bodo lahko lastno šifriranje. Lenovo bo...

23 komentarjev

Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Slo-Tech - Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem...

25 komentarjev

Windows 10 bo dobil bash!

Microsoft - Avtomatizacija opravil s skriptami v bashu je eno izmed področij, kjer je Linux še vedno krepko pred Windows. Nič več, so se odločili v Redmondu, zato so v poletno nadgradnjo z imenom Windows 10 Anniversary Edition (kodno ime Redstone) vključili polno emulacijo basha. Res je, v Windows 10 bo kmalu mogoče uporabljati iste ukaze kot v Linuxovem terminalu, kot so grep, awk ali celo Python in Git.

Windows 10 bo dobil čisto nov WSL (Windows Subsystem for Linux), na katerem bo tekel Canonicalov ubuntujevski vmesnik. Microsoft sicer opozarja, da je WSL za zdaj še v beta stadiju in da vse bash skripte ne bodo nenadoma magično v popolnosti tekle na Windows, se pa želijo temu približati. Tudi integracija ne bo popolna, tako da iz basha ne...

114 komentarjev

Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen,...

11 komentarjev

Zadnja verzija Windows nared

Slo-Tech - Microsoft je zelo verjetno dokončal Windows 10, čeprav uradno tega niso potrdili. Revizija 10240 je prek programa Windows Insiders že na voljo približno pet milijonom članov programa, ki jo lahko prenesejo prek Windows Update. Microsoft trdi, da verzije uradno še niso krstili kot RTM (release to manufacturing), a več virov pravi, da je to to.

Izginil je tudi vodni žig in nekatere druge značilnosti, ki dajejo slutiti, da je Windows 10 res nared. Trenutno uradno ni mogoče dobiti slike ISO za čisto namestitev, bojda ker Microsoft preverja delovanje storitve Windows Update. Neuradno je ISO mogoče dobiti. Kakorkoli že, Windows 10 je zadnja verzija, kjer bo RTM pomemben, dasi je že tu manj prelomen kot, recimo, pri Windows 95. Razlog je seveda nov način...

221 komentarjev

Windows 10 bo zastonj za vse

Microsoft - Prihajajoč Microsoftov operacijski sistem Windows 10 ne bo brezplačen le za imetnike licenc za Windows 7 in 8, kot so iz Redmonda sporočili pozimi, temveč za vse. Imetniki prejšnjih licenc ali pirati; vsakdo bo lahko namestil Windows 10 kot nadgradnjo, so povedali na konferenci WinHEC v Šendženu.

Sprva je vodja oddelka za Windows Terry Myerson nerodno dejal, da bo Windows 10 zastonj na Kitajskem, s čimer se želijo boriti proti razraščanju piratstva v tej državi. Kasneje so v Redmondu potrdili, da ugodnost ne bo geografsko omejena. Vsakdo z ustrezno napravo bo smel brezplačno sneti Windows 10. To pomeni, da bo imel vsaj 1 GB pomnilnika in 16 GB prostora. Pričakujemo lahko, da bo tržni...

149 komentarjev

Windows 10 bo nared junija

Neowin - Microsoftov prihajajoč operacijski sistem Windows 10 bo nared (RTM) v mesecu juniju, trdijo na spletni strani Neowin. Napovedani datuma izida se sicer lahko še zamakne, a Microsoft naj bi bil zelo resen pri trenutnem načrtu, vsekakor pa bomo Windows 10 dobili še letos. S tem se Microsoft odmika od tradicionalnega avgustovskega datuma izida, ki je veljal od Viste dalje. S premikom na zgodnejši datum želijo uloviti tudi kupce novih računalnikov na začetku šolskega leta, ki so jih ob RTM-verziji avgusta zamudili.

Ko Microsoft pripravi končno verzijo operacijskega sistema (release to manufacturing, RTM), jo pošlje proizvajalcem strojne opreme, ki prilagodijo in sestavijo računalnike zanjo. V prosto prodajo (general availability) potem pride dva do tri mesece...

311 komentarjev

Nadaljnje Microsoftove težave na Kitajskem

Reuters - Microsoftov položaj na Kitajskem se zapleta, saj mu kitajske oblasti očitajo nesodelovanje. Prvi znaki za poslabšanje odnosov med Pekingom in Microsoftom so bili že majska prepoved nakupov Windows 8 v kitajskem javnem sektorju ter avgustovska preiskava Microsoftovih pisarn na Kitajskem zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu.

Kitajske oblasti se ukvarjajo z integracijo Internet Explorerja in Windows Media Playerja v operacijski sistem Windows, ki sta po besedah Državnega urada za industrijo in trgovino (SAIC) problematični. Microsoftu očitajo, da odklanja sodelovanje s kitajskimi oblastmi, zaradi česar so avgusta tudi preiskali njihove pisarne. Spomnimo, da je bil Microsoft deležen popolnoma enakih očitkov...

18 komentarjev

Kitajska podpira poceni računalnike z Linuxom

Slashdot - Kitajska vlada že nekaj časa uvaja program Go Rural, s katerim bodo poskušali zvišati raven računalniške pismenosti na podeželju. V nerazvitih predelih države bodo ponujali poceni računalnike (prenosnike in netbooke) s procesorji Intel Atom, ki jih bo poganjala lokalna verzija operacijskega sistema Moblin z imenom Red Flag Linux. Ljudjem bodo omogočili 13-odstotno subvencijo pri nakupu, če se bodo odločili za Linux, ki bo imel dodanih vrsto aplikacij, ki bodo posebej namenjene za pomoč pri razvoju vasic. Dodana programska oprema bo z vseh področij - za rezervacijo izletov po vaseh z drugim etničnim prebivalstvom, kar naj bi pripomoglo k večjemu razumevanju, aplikacije za podporo kmetovanju, ipd. Microsoft še vedno prepričljivo obvladuje večinski tržni delež, vprašanje pa je tudi, koliko izmed teh računalnikov bo po nakupu dobilo ukradeno verzijo Windows.

16 komentarjev