» »

Kateri drug programski jezik za HTML/JS programerja?

Kateri drug programski jezik za HTML/JS programerja?

sebatronic ::

Živjo,

potrebujem pomoč pri izbiri programskega jezika.
Moje (ne)znanje:
- osnovno poznavanje html-ja, javascript-a in VBA-ja
Cilj: program za vodenje projektov, neodvisen od operacijskega sistema

Trenutno razmišljam o uporabi javascripta skupaj s TiddlyWiki [1] ali jave.

Kateri jezik je najbolj uporabniku prijazen oziroma enostaven, ker sem popoln začetnik in se bom moral vsega naučit?

Hvala za pomoč in predloge.
lp
sebatronic

[1] http://www.tiddlywiki.com/
  • spremenil: Mavrik ()

commissar ::

ne, naj te pomirim: nikakor se ni treba vsega naučit. To se ni še noben.
Se boš pa mogu vse življenje učit, če hočeš se s tem ukvarjati.

Za neodvisnost od OS imaš jezike: java, python, ruby,...

Zgodovina sprememb…

sebatronic ::

Hvala za info in spodbudne besede. Kateri od spodnjih jezikov pa bi bil lažji za začetnika in mogoče najbolj učinkovit (če se to dvoje sploh lahko to opredeli) glede na moj cilj?
Mogoče se zdi, da sprašujem brezvezna vprašanja, samo preden se tega lotim, bi rad bil prepričan, da sem ubral optimalno pot:)

Glede učenja se popolnoma strinjam, da se nikoli ne konča, v mislih sem imel ta začetni vložek, da sploh pridem na tisto osnovo, na kateri se lahko gradi naprej.

Hvala
lp
sebatronic

IceBoX ::

Najbolj enostaven je verjetno python. Tudi java ni slaba.
Huh...

sebatronic ::

Če sem se najprej nagibal k javi, sem po nekaj prebranih straneh in videih bolj v dilemi med ruby-jem in python-om. Kot sem razumel omogočata bolj razumljivo in krajšo kodo, še posebej za začetnike. Ali kdo ve, kaj je bistvena razlika med njima?

hvala
lp
sebatronic

morbo ::

sebatronic je izjavil:

Ali kdo ve, kaj je bistvena razlika med njima?


Python je veliko bolj vsestranski - srečal ga boš povsod, uporabljal ga boš lahko povsod.

MrBrdo ::

To ne bo čisto držalo... Nič ni bolj vsestranski, ga pa uporablja več ljudi, še posebej v znanstvenih vodah, ker ima zelo dobro knjižnico za takšne zadeve (SciPy).

Težko je opredelit razliko med Rubyjem in Pythonom. Zelo bistvene razlike verjetno ni, gre bolj za manjše stvari, potem pa je od posameznika odvisno, kaj mu je bolj všeč. Jaz bi ti svetoval, da poskusiš oboje, in se sam odločiš. Za spletne stvari je možno, da imaš za Ruby celo več podpore kot pri Pythonu, kar se knjižnic tiče (poglej si recimo http://ruby-toolbox.com/). Na drugih področjih pa je Python verjetno bolj močen. Obstaja še implementacija JRuby, ki je napisana v Javi - jezik Ruby je enak, vendar lahko uporabljaš tudi vse Java knjižnice, Java pa je znana po tem, da ima knjižnice za skoraj vse. Prednost Rubyja je tudi, da so knjižnice precej centralizirane v gem "sistemu" in da dopušča različne sloge programiranja (no to ni nujno prednost, kakor vzameš). Sam veliko uporabljam Ruby. Da ti povem čisto iskreno, če imaš namen veliko delati tudi ne-spletne stvari, je verjetno Python boljša izbira. Sicer pa moraš poizkusit oba. Vsekakor ti jiju bolj priporočam kot Javo, ker je dolgočasna. Za poskusit Ruby je dobra tale interaktivna stran, ki te vodi čez nekaj osnovnih zadev: http://tryruby.org/
MrBrdo

sebatronic ::

Definitivno bi rad ravno nasprotno od brskalniških zadev. Zadeva je takšna, da bi rad razvil program za vodenje projektov, ki bo prikrojen mojim potrebam. Preskusil sem že nekaj obstoječih, pa z nobenim nisem povsem zadovoljen. Časa imam na voljo slabi 2 leti. Sliši se veliko, ampak želje, kakšen program hočem, so kar velike. Zato razmišljam če naj se sploh lotim tega delati v Pythonu.

Z zgoraj omenjenim TiddlyWikijem lahko nekaj podobnega naredim časovno prej, ampak tehnično ne bi bilo tako izpopolnjeno, oziroma vsa zadeva teče v brskalniku v ozadju pa je MySQL, ki omogoča strežniško izvedbo.

Rad bi naredil aplikacijo z večuporabniškim okoljem za vodenje, nadzor in izvedbo projektov. Zato mi zadeve, ki tečejo v brskalniku in so narejene z javascriptom ne zvenijo najboljša rešitev.

Kot sem rekel me Python zelo mika, ampak se bojim, da mi časovno ne bi uspelo. Še posebej težka se mi zdi izdelava grafičnega vmesnika.

commissar ::

Aplikacija z večuporabniškim okoljem (če prav razumem to) - za to je verjetno najboljša rešitev kakšna web aplikacija. Ta načeloma teče na serverju, v brskalniku je le uporabnški vmesnik.

MrBrdo ::

Rešitev v brskalniku za opisan projekt je daleč najboljša.
MrBrdo

sebatronic ::

Aha razumem, kako naj se potem tega lotim? Se pravi potrebujem okolje, ki podpira prijavo več uporabnikov in njihovo delo na projektih, z različnimi pravicami, poleg tega pa v ozadju potrebujem bazo za vse projekte. Se opravičujem, ker sem očitno podal malo zavajajoče informacije...

MrBrdo ::

Jah če pričakuješ da boš dobil vse že narejeno, potem si se verjetno zmotil... Sicer bi lahko vzel za začetek kakšno odprtokodno zadevo za vodenje projektov, in jo nato "predelal" po svojih potrebah. Vendar zna biti to morda nekoliko težko če si še tako nov v programiranju. Morda je vse skupaj pretežka naloga za začetek.
Ena odprtokodna rešitev za upravljanje z projekti, ki jo jaz poznam, je RedMine (napisana v Rubyju):
http://www.redmine.org/
http://demo.redmine.org/projects/rms/is...
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

sebatronic ::

Saj ravno to je to, jaz nočem že narejene stvari, ampak bi rad sam ustvaril nekaj takega kot je recimo tale RedMine. Zato sprašujem po nasvetu, kater jezik in katero orodje naj uporabim, da mi recimo kot začetniku ne bi bilo preveč težko. Je pa recimo RedMine na prvi pogled kar blizu temu, kar bi želel kot narediti. Sem pa res da trmast in hočem sam narediti:)

MrBrdo ::

Jah odvisno kok si trmast... Če ne drugega bi potem lahko vsaj uporabil kakšno ogrodje, npr. Rails, Django, CakePHP, CodeIgniter, Zend... To so splošna ogrodja za bilokaj delat. Če si PHP odpisal, potem si poglej Rails in Django in se za enega odloči - eno je Ruby eno pa Python. Že samo ogrodje tukaj ti bo dobro definiralo strukturo projekta in te napotilo v pravo smer.
V resnici bi bilo verjetno najbolj smiselno poiskat že obstoječo rešitev (kot npr RedMine) ki ti najbolj ustreza in jo nato prilagodit.

Mimogrede ti omenim še eno najbolj uspešnih Rails aplikacij (poleg Twitterja in GitHuba): http://basecamphq.com/ storitev je plačljiva, ampak toliko da boš vedel, mogoče je to bližje temu kar si si ti zamislil.
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

sebatronic ::

Še enkrat hvala za vse informacije in pomoč. Odločil sem se, da poskusim z Ruby-jem. Našel sem tudi tole knjigo, ki se mi zdi super, saj se učiš sproti na primerih: http://ruby.railstutorial.org/ruby-on-r...

lp
sebatronic

sebatronic ::

...še dve dodatni vprašanji za poznavalce pythona in rubyja...

Začel sem z raziskovanjem in ruby in malo primerjal s pythonom in preden se resno poglobim v Ruby me zanima:

1. Ali je na Windows strežnik (upam da bom uporabljal linux, ampak za vsak primer) lažje namestiti spletno aplikacijo narejeno z Rails ali z Django, se pravi je bolj primeren Ruby ali Python?
2. Ali sta Ruby in Python približno enakovredna pri programiranju ne-spletnih aplikacij ali ima kateri večje prednosti?

Da se dolgoročno ne bi poglabljal v oba jezika, ampak izberem tistega, ki je bolj primeren za oboje.

hvala,
sebatronic

c00L3r ::

Meni je bil Google Web Toolkit kar všeč. Prednost je, da vse pišeš v Javi. Server stran tako ali tako, za client pa se iz Java kode generira JavaScript.

sebatronic ::

Hvala za info, ampak mene res zanima samo glede Rubyja in Pythona, ker bom uporabjal enega ali drugega.

FrEaKmAn ::

1. Oboje je dokaj preprosto. Osebno lavfam Ruby preko passengerja (http://www.modrails.com/), Python pa preko wsgija. Stvar je dokaj preprosta, če imaš kakšen apache ozadaj. Za Windows pa nevem, ga ne priporočam kot tudi ostali ne.

2. Za moje pojme ravno ne, ker nisem še zasledil konkretnih desktop aplikacij spisanih v Rubyu, medtem ko y Pythonu obstajajo. Oboje je izvedljivo, samo zgleda veliko ljudi ne posega po Ruby ko gre za desktop. Mogoče so kakšnih konkretni problemi (hitrost, malo orodij)...

sebatronic ::

Ja, takšen prvi vtis sem tudi jaz dobil, da z Rubyjem ne delajo desktop aplikacij, sicer sem zasledil, da se da z Netbeans + GLADE...
Zdaj pa ne vem, če se mi splača ukvarjat z Ruby, če je omejen samo na spletne aplikacije.

Gandalfar ::

Programiras v tistem v cemer tvoji kolegi, da ti lahko pomagajo.

FrEaKmAn ::

moj predlog je, da se naučiš oba jezika, ker sta oba zelo odlična in vsak ima določene funkcionalnosti, ki jih boš verjetno oboževal :)

sebatronic ::

Imaš najbrž prav, začel oz. nadaljeval bom kar z Rubyjem.
lp

Libertarian ::

JVM/.Net (Java/C#) "mora" poznat vsak programer...to je tist insurance, da vedno lahko pri nas IN V TUJINI dobiš relativno dobro plačan in udoben šiht v enterprise... ko bo startup/social bubble poču. ;) Obadva imata by far najbolj podprte IDEje, kar je tudi huge + za začetnika.

Ruby/Php sta zadnjih 5 let trenda v startupih, kar pomeni da sta v zreli dobi, ampak pomoje se ti bolj splača za kučna opravila držat spet JVMja z jezikom Scala (in kak Lift/Play framework za webdev), alpa odpičiš v nekaj čisto odpiljenega ala NodeJS.
Sic semper tyrannis

MrBrdo ::

Glede desktop aplikacij se Ruby ne uporablja veliko v primerjavi s Pythonom. Ne vem točno v čem je razlog, morda je Python bolj razširjen, ima pa verjetno Python malo več knjižnic za takšna opravila.
Če si zverziran v Javascriptu boš verjetno Ruby hitro osvojil, saj se veliko dela na podoben način kot v kakšnem jQueryju, v smislu da se veliko uporabljajo lambda funkcije.
Glede Windows strežnika pa je nekdo že napisal, se odsvetuje tako za Ruby kot Python, je pa v obeh primer izvedljivo čeprav verjetno ni tako dobro kot če imaš na Linux.
MrBrdo

FrEaKmAn ::

@Libertarian

Če že govorimo o JVM - http://jruby.org/ in http://www.jython.org/ (za PHP mi pa visi ... ). Ni treba scala nucat. Play ga pa itak zmaga :)

@MrBrdo

mogoče ker noben ni razvil pametne desktop knjižnice - challenge? Za Python jih je kar nekaj... drugače pa ja, če se ne motim, Ruby oziroma RoR kar lepo integrira JS in določene stvari pridejo out-of-the-box. Pri Pythonu (Djangotu) je malo drugače... tako da glede na tvoje zahteve ti bo Ruby bolj ustrezal..

System ::

Bom si sposodil temo: Katere knjige priporočate za C++ in pa PHP?
Za C++ imam Thinking in C++,
Volume 1, 2nd Edition, in pa Spoznajmo C++. Mogoče kakšna modernejša knjiga, ki je na voljo zastonj?

jype ::

Libertarian> JVM/.Net (Java/C#) "mora" poznat vsak programer...to je tist insurance, da vedno lahko pri nas IN V TUJINI dobiš relativno dobro plačan in udoben šiht v enterprise... ko bo startup/social bubble poču. ;) Obadva imata by far najbolj podprte IDEje, kar je tudi huge + za začetnika.

To je insurance za slabo plačano in monotono službo v enterprise, ja.

Če nisi zelo dober, ti to ne daje nobene garancije.

Libertarian> Ruby/Php sta zadnjih 5 let trenda v startupih, kar pomeni da sta v zreli dobi, ampak pomoje se ti bolj splača za kučna opravila držat spet JVMja z jezikom Scala (in kak Lift/Play framework za webdev), alpa odpičiš v nekaj čisto odpiljenega ala NodeJS.

V startupih se vedno uporablja vse živo. Pri nas PHPja in Ruby ni nič (je pa praktično vse ostalo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MrBrdo ::

Ne vem če je ravno startup, ampak pri nas Ruby uporablja podjetje Strelovod (odpiralnicasi.com).
Javo bi se pa jaz šele potem šel učit, ko bi bila potreba, ker it's no fun :) Čeprav z novo verzijo lahko postane zanimiva. C# je pa ok.
MrBrdo

jype ::

S tem se tudi ne strinjam - Java in C# sta pomembna jezika in jih je dobro znati celo v primeru, da ju ne uporabljaš.

Ni pa to znanje garancija za karkoli.

Libertarian ::

Java in .Net narečja (vb,ms c++,c#,c) so daleč (20mio+ programerjev) najbolj razširjeni programski jeziki na svetu. Naj te prevzetnost in ponosnost jureta ne slepita...razen startup sfere se PMji ravno zaradi zaledja količine programerjev v teh dveh narečjih pogosteje odločajo za le te kot ostale.

Java in dotnet sta nova Cobola, zatorej če nauš ravno DBA se ti jih splača naučit in boš relativno enostavno dobil službo ...sploh kot junior dev.

Jure pa naj najde na mojedelo.com za nekega zelenca ponudbo šihtov za ocaml/python/erlang ipd jezike. Tatretji je php, za ostalo se pretežno pričakuje precej višji nivo znanja kot ga avtor te teme opisuje.
Sic semper tyrannis

jype ::

Libertarian> na mojedelo.com

Hihi :)

System ::

Še enkrat, prosil bi za kako dobro free eknjigo za PHP.

LeQuack ::

Izberi drug poklic, vsaj za slovenski trg dela. Priporočam medicino.
Quack !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri programski jezik?

Oddelek: Programiranje
232998 (2304) driver_x
»

Svetla prihodnost za Ruby? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
507492 (5942) MrBrdo
»

Izšel Rails 3.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
358705 (7278) njok
»

Kateri programski jezik?

Oddelek: Programiranje
494435 (3048) kopernik
»

Najboljsa nalozba za prihodnost.

Oddelek: Izdelava spletišč
132477 (2141) edini

Več podobnih tem